Bomull

Från TEKOWikin

Hoppa till: navigering, sök

Bomullplantan odlas i över 100 länder runt om i världen. Ser man på bomulls produktion sett ur kvantitet så är de största bomulls producerande länderna China, USA, Indien och Pakistan. De står tillsammans för 2/3 av produktionen. Räknar man med Uzbekistan och Egypten står de tillsammans för ¾ av all bomullsproduktion.

Innehåll

Egenskaper

Bomullsfiberns kvalitet beror på bomullsplantans sort, men även väderförhållanden under växtperioden och vid skörd påverkar kvaliteten. Det anses att de långstapliga sorterna är bäst, till exempel egyptisk bomull och pima peru. Även grovleken och mängden omogna fibrer är viktiga kvalitetsfaktorer. Textilmaterial med korta fibrer och omogna fibrer innebär låg hållfasthet och större fiberförluster vid användning och tvätt.

Bomullsfibern har god slitstyrka och i vått tillstånd ökar styrkan med upp till 10 % samtidigt som produkten krymper. Fibrernas ojämna yta gör att bomull lätt tar åt sig smuts och fordrar tvätt i höga temperaturer för att bli ren. Låga töjbarhet och elasticitet gör att bomullstyger lätt skrynklar sig och måste strykas eller manglas efter tvätt. Ökad Tråd och tyger av bomull kan genom speciell behandling mjukgöras och ges högre glans genom mercerisering som är en behandling i natronlut.

Användningsområden

Bomull förekommer i olika slags textilier – kläder, hemtextilier, förbandsartiklar och vävda produkter för industriellt bruk. Bomulls-linters används också för tillverkning av pappersmassa för särskilt fina papper som sedelpapper, och även för tillverkning av cellulosaderivat av hög kvalité.

Miljöpåverkan

Kemikalieanvändning

Det används extremt mycket konstgödsel och olika typer av insekts- och ogräsbekämpningsmedel vid odling av bomull. Kemikalieanvändningen kan stå för upp till hälften av kostnaden vid odlingen. Statistik visar att bomull odlas på 2,4 % av världens odlingsarealer men kräver 11 % av världens bekämpningsmedel. Kemikalierna som används är inte bara dyra utan också skadliga för miljön och för de som arbetar på bomullsfälten.

Vid maskinell skörd är det viktigt att bomullsplantan först avlövas för att minska föroreningarna i bomullen. Till detta används på vissa håll avlövningsmedel av vilka en del är farliga för miljön och bomulls odlarna (t.ex. Agent Orange som är ett nervgift som användes i Vietnamkriget). På vissa håll sker avlövning dock naturligt genom frosten.

Vattenanvändning

Bomullsodling kräver mycket vatten vid odlingen. För att odla ett kilo bomull krävs det generellt sett mellan 10 000 och 17 000 liter vatten. Ett exempel är för att tillverka ett par jeans så krävs lika mycket vatten som en vuxen människa behöver för att klara sig under 6 år.

I torra områden används därför konstbevattning. Konstbevattning kan leda till utslagning av annan växtlighet i området och till uttorkning av vattendrag och sjöar. Ett exempel är uttorkningen av Aralsjön i Uzbekistan. Behovet av konstbevattning styrs av förutsättningarna i de olika produktionsländerna. Till exempel i Sudan kan det krävas 29 000 liter vatten men i Israel bara 7000 liter vatten per kilo bomull.

Ungefär hälften av världens bomull odlas med konstbevattning, den andra hälften odlas med regn som enda vattenkälla. Uzbekistan, Turkiet och Australien konstbevattnar i stort sett all sin bomullsodling, medan framförallt Brasilien och Västafrika odlar nästan helt utan.

Energianvändning

Som vid all maskinell odling används drivmedel för maskiner och fordon i varierande grad beroende på graden av mekanisering.


Denna artikel behöver källhänvisas. Hjälp gärna till!

Personliga verktyg