Lyocell

Från TEKOWikin

Hoppa till: navigering, sök

Lyocell är en regenatfiber. Tencell är den vanligaste handelsnamnet för Lyocellfibern. Den tillverkas av samma råvara som viskos men med mer skonsamma kemikalier för miljön. Det är en relativt ny fiber som kan tilldelas en mängd olika utseenden och egenskaper från silkes- till bomullsliknande. Fibern är stark och tvättålig med liten risk för krympning.


Innehåll

Bakgrund

1991 kom Lyocell ut på konsumentmarknaden under varunamnet Tencel och klassades då som en typ av konstsilke men The Federal Trade Commission betecknade 1996 Lyocell som en egen fibergrupp, den första på 30 år. I maj 2004 tog Lenzing som tidigare sålt lyocell under namnet Lenzing lyocell över Tencel och är nu den ledande producenten på marknaden.


Tillverkningen

Lyocell tillverkas av cellulosa, som är huvudprodukten i växtceller. Fiberframställningen är miljöanpassad i jämförelse med framställningen av modal och viskos där miljöfarliga kemikalier som bl.a. natronlut, koldisulfid och svavelsyra används. Dessutom är materialet liksom modal och viskos 100 % biologiskt nedbrytbart. Framställningsprocessen är relativt enkel då substansen (trämassan) lätt kan lösas från fibern p.g.a att den är lättlöslig i vatten . Stegen i processen är följande: först blandas trämassan med aminoxid som sedan utan kemisk reaktion löses i denna, och bildar en trögflytande massa. Denna filtreras sedan och spinns ut varvid aminoxiden renas och ca 99 % kan återanvändas. Därefter tvättas fibrerna och torkas.

Egenskaper

Utmärkande för lyocell är bland annat att tvättåligheten är hög och risken för krympning mindre.Den har även mycket goda egenskaper när det gäller fukttransport och fuktgenomsläppning. Tack vare dessa höjs komforten vid användning. Förutom komfort och absorption får färdigt tyg egenskaper som behagligt grepp och mjukhet, fint fall och en silkesliknande glans. Färgabsortionen är bra även om detta kräver speciella färger och arbete och är en av anledningarna till att prisnivån ligger lite högra än på de liknande fibrer.


Användningsområden

Det finns många olika användningsområden för Lyocell vilket gör det till vad man kan kalla ett allaroundtyg eftersom man kan preparera materialet på många olika sätt t.ex. ge det en ullig eller silkig känsla, detta görs genom att man kan kontrollera fibrilleringen. Man kan även få TENCEL® (lenzinger lyocell) i en icke fibrillerad variant som då kallas: TENCEL LF® och TENCEL A100®.

Som stapelfiber används lyocell i denim, underkläder och även i handdukar. I den typen av produkter som har en mer silkig känsla används istället filament. Den vanligaste varianten på lyocell är bomulls-typen med 38 mm stapellängd. Lyocell är lätt att blanda med andra fibrer som t.ex. Bomull, denna blandning ger förbättrade egenskaper så som styrka och lyster och en blandning med ull ger högre fuktabsorption. Vanliga produkter av materialet är blusar, klänningar, skjortor och kjolar ofta med denim- eller chambraystruktur. Även inredningstextilier så som sängkläder och fyllnadsmaterial till madrasser och täcken är vanliga användningsområden. Dessutom används det som nonwowens till konstläder, filter, hygien-, kosmetiska- och medicinska produkter.


Producenter

Det finns ett par olika producenter av fibern lyocell den största är Lenzing AG som producerar lyocell under namnet Tencel. Dessutom finns företaget Hanil Synthetic fiber Co, Ltd de producerar lyocell under namnet Hanil Lyocell ® andra länder som det finns testproduktioner i är Tyskland, Indien och Kina.


Externa länkar

Personliga verktyg