Rena Kläder

Från TEKOWikin

Hoppa till: navigering, sök

Rena Kläder Kampanjen är den svenska delen av den europeiska organisationen Clean Clothes Campaign med säte i Amsterdam. Det är ett globalt nätverk som försöker påverka klädindustrin att förbättra arbetsvillkoren för arbetare i klädfabriker.

Nätverket har funnits i Sverige sedan 1997 och i Europa sedan 1989 och består av runt 300 fackförbund och frivilligorganisationer. Rena Kläders svenska medlemsorganisationer är Handelsanställdas Förbund, IF Metall, Röda Korsets Ungdomsförbund, Förbundet Vi Unga, Fair Trade Center, Svenska Kyrkans Unga, Rättviseakademin/Kooperation Utan Gränser, LO-TCO Biståndsnämnd samt Emmaus Stockholm.

Det praktiska arbete görs av två koordinatörer med bas i Stockholm. Verksamheten består i att på olika sätt arbeta med opinionsbildning och informationsspridning. De har bland annat släppt flera granskande rapporter om svenska företags verksamhet såsom H&M, Indiska m.fl. De står även bakom kampanjen Play Fair at the Olympics som riktade sig mot sportklädesindustrin samt kampanjen Mina Skattepengar som riktade sig mot offentliga myndigheter sociala ansvar. De har även sedan flera år tillbaka runda bordet samtal med flera svenska klädföretag.

Internationellt så finansieras Clean Clothes Campaign med bistånd från EU:kommisionen och i Sverige av LO-TCO:s biståndsämnd.

Externa länkar

Personliga verktyg