Syntetfibrer

Från TEKOWikin

Version från den 27 april 2009 kl. 15.55 av Henrik (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Syntetfibrer är fibrer som tillverkas på konstgjord väg. Råvaror syntetiseras (sammanfogas) till långa molekylkedjor i en process som kallas polymerisation. Därefter smälts eller löses denna polymer till en spinnlösning. Spinnlösningen pressas genom dysor med små hål för att bilda långa fiber filament.

Som utgångsmaterial för syntesen av dessa kedjepolymerer använder man fraktioner från oljedestillation (nafta och alkener), men för den första polyamidtillverkningen utnyttjades pentoser från majskolvar. I dag är oljekemin helt dominerande vid tillverkningen av de syntetiska fibrernas kedjepolymerer, även om växtmaterial kan användas för syntetfibertillverkning såsom t.ex. PLA-fibern (Ingeofibern).

Den absolut vanligaste syntetfibern är polyester (PET). Polyamid (PA) som är slitstarkare, används även i industriella sammanhang. En annan vanlig syntetfiber är akryl. Samma syntetfiber kan ha olika namn (handelsnamn) beroende på vem som tillverkat den och var den tillverkats.

Miljöpåverkan

Den största miljöpåverkan från tillverkningen av syntetfibrer är att råvaran i de absolut flesta fallen är råolja som är mycket energikrävande att utvinna. Oljeutvinning påverkar inte bara miljön den är också politiskt och socialt kontroversiell.

Oljan polymeriseras och omvandlas till polymerer som spinns ut till fibrer främst genom smältspinning. Vid polymerisationen krävs olika typer av kemiska katalysatorer för att få igång processen (som ofta inte är bra för miljön) och sen tillsätts också kemikalier för att ge fibern olika egenskaper till exempel att den ska vara matt eller att man tillsätter optiska vitmedel till exempel.

Polyester tillverkas inte bara ur olja utan kräver även mycket energi vid framställningen. 1 kg polyester kräver 109 mega joul vid framställning varav hälften är själva råvaran och hälften går åt vid tillverkningen. för 1 kg polyamid är det 150 mega joul vilket kan jämföras med 50 mega joul för bomull.[1]

De höga hastigheterna vid spinningen kräver användning av smörjmedel, spinnoljor som oftast är mineraloljor med tillsatser av tensider för att förenkla urtvättning vid färgning.

Tillverkningen ger utsläpp av växthusgaser bland annat på grund av den energikrävande tillverkningsprocessen och oljeutvinningen.

Relaterade artiklar

Källor

  • Textilmiljöhandboken
  • [1] Fletcher, Kate, Sustainable Fashion and Textiles - Design journeys

Detta avsnitt behöver utökas. Hjälp till genom att fylla i mer!

Personliga verktyg