TEKOWikin:Om

Från TEKOWikin

Version från den 20 oktober 2008 kl. 19.29 av Emma Häggström (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

TEKOwikin är ett interaktivt nätbaserat uppslagsverk, alltså en så kallad ”wiki”, om miljö och sociala aspekter inom textil och modeindustrin (tekoindustrin). TEKOwikin tillhandahålls av branschorganisationen TEKO men är öppen för studenter, företag och allmänheten både när det gäller att tillgodogöra sig information och arbeta med innehållet i artiklarna.

Innehåll

Innehåll

TEKOwikin är till en början baserad på innehållet och upplägget i Textilmiljöhandboken som Tekoindustrierna gav ut 1997 men syftet är att uppslagsverket kommer att byggas ut och kontinuerligt uppdateras tillsammans med användarna av wikin. Här ska man kunna hitta aktuell information om miljöpåverkan, miljöstyrning, miljömärkningar, hållbar produktutveckling, lagstiftning, Corporate Social Responsibility, uppförandekoder och mycket mera!

Bakgrund

Initiativet till grundandet av TEKOwikin togs av Henrik Willers, anställd på Tekoindustrierna och som var en av medförfattarna till sista upplagan av Textilmiljöhandboken. Tanken var att boken skulle uppdateras inför nytryck och viss uppdatering gjordes även innan beslutet togs att den mest aktuella och användbara handboken var den som ständigt uppdaterades och som skrevs av branschens verksamma själva!

Vad är en wiki?

En wiki är en webbplats som är öppen för vem som helst att använda och redigera i. De finns en mängd olika "wikisar" varav den mest kända är den stora nätbaserade encyclopedin Wikipedia.

Att arbeta i TEKOwikin

TEKOwikin blir bara så bra som användarna gör den - alltså alla vi som är aktiva inom mode och textilindustrin antingen som studenter, yrkesverksamma eller vi som bara intresserade av ämnet. Det vill säga var inte rädd för att delta! Innan du börjar skriva så kan det dock vara bra att läsa användarguiden om hur du kommer igång och hur vi har strukturerat wikin. Vill du prova dig fram innan du gör ett "riktigt" inlägg eller ändring så kan du göra det i sandlådan.

Administratörer

Redaktörer och administratörer av TEKOwikin är Henrik Willers och Emma Häggström. Henrik Willers är initiativtagare till projektet och arbetar som miljöanvarig på TEKO - Sveriges Textil och Modeföretag. Emma Häggström undervisar på Textilhögskolan i Borås i bland annat Corporate Social Responsibility för textil och modeindustrin samt har konsultföretaget etisktmode.se. Hon har varit ansvarig för att lägga upp nya och gamla texter samt för strukturen på Tekowikin.

Personliga verktyg