Textilmiljöhandboken

Från TEKOWikin

Version från den 27 april 2009 kl. 15.57 av Henrik (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Textilmiljöhandboken är en bok som gavs ut 1997 av dåvarande branschorganisationen Tekoindustrierna, nu TEKO - Textil och modeföretagen. Författare är Harald Åsnes, Henrik Willers och Sven Cele.

Syftet med boken var att tillhandahålla en initierad beskrivning av fiberslagen, textiltillverkningens olika led, produktanvändningen och samtidigt ge grundläggande miljöfakta. Den vände sig till inköpare, säljare och andra medarbetare i industri och handel. Den var också avsedd att kunna fungera som en aktuell uppslagsbok för alla miljöintresserade.

Bokens inledning

Textilmiljöhandbokens inledning skulle också kunna vara inledningen till TEKOwikin och lyder:

Knappast någon produktion och varuhandel är så internationell som den textila. Från fibertillverkning i ett land, spinning i ett annat och vävning eller stickning i ett tredje kan råväven skickas till ytterligare ett annat land för att färgas och beredas. Därefter kan den skickas i väg för att konfektioneras och exporteras för försäljning någon annanstans i världen. I dag är det heller inte ovanligt att olika steg i både färgning, beredning och konfektionering delvis sker på olika håll. Mot denna bakgrund står det klart att det är en omfattande och kostsam process att skaffa fram tillförlitlig och heltäckande miljöinformation om textila produkters miljöeffekter – behandlingskedjan är lång och processerna mycket varierande.

Personliga verktyg